Z POLA I LASU
Zdjęcie produktu
Zdjęcie produktu Zdjęcie produktu
Zdjęcie produktu Zdjęcie produktu

Syrop z rokitnika na miodzie 0,5l

Nasz przebój - niezwykle prozdrowotny i naprawdę smaczny syrop z owoców rokitnika z dodatkiem miodu.

45zł/szt

Objętość
Dostępność 2 szt
ROKITNIK

zawiera ponad 190 substancji biologicznie aktywnych o korzystnym wpływie na zdrowie
zawiera: antyoksydanty, flawonidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy

zawiera najwięcej witaminy C (zaraz po owocach dzikiej róży). Jest ona bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania (np. na przetwory) i przechowywania.

Zawiera wiecej witaminy K niż inne rośliny.

POMAGA NA:
OBNIŻONĄ ODPORNOŚĆ
NADCIŚNIENIE TĘTNICZE
CHOROBĘ WIEŃCOWĄ, UDAR MÓZGU, ZAWAŁ
REUMATOIDALNE ZAPALENIE STAWÓW
ZAPALENIE UKŁADU POKARMOWEGO, ŚLUZÓWKI I DZIĄSEŁ
SKŁONNOŚĆ DO SINIAKÓW
ROZPULCHNIONE, KRWIAWIĄCE DZIĄSŁA
SKŁONNOŚĆ DO TRUDNOGOJĄCYCH SIĘ RAN


Rokitnik zwyczajny posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze. "Złoto Syberii" - bo tak nazywają go Rosjanie - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Wśród nich znajdują się, antyoksydanty, flawonidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy (A, C, D, E, K, P oraz te z grupy B) i prowitaminy. W celach leczniczych i pielęgnacyjnych wykorzystuje się owoce rokitnika, liście, a także olej z pulpy owoców lub nasion rokitnika. Oleje te różnią się między sobą zawartością m.in. kwasów tłuszczowych, karotenoidów - silnych przeciwutleniaczy i jednocześnie barwników rokitnika (jest ich zdecydowanie więcej w oleju z pulpy owoców), a także steroli i witaminy E.
Rokitnik - skarbiec witaminy C

Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liście owoców, które posiadają najwięcej witaminy C (ustępuje tylko owocom dzikiej róży). Z tego powodu rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak, m.in. brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i krwawiące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów. Rokitnik można również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność.
Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania (np. na przetwory) i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy (askorbinazy) w rokitniku.

Rokitnik wspomaga układ sercowo-naczyniowy
Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdzycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. Choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas, którego również nie brakuje w tych jesiennych owocach. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące - aronię, jarzębinę, dziką różę i czarną porzeczkę.
Rokitnik na reumatoidalne zapalenie stawów
Owoce i napary z liści rokitnika, ze względu na zawartość beta-karotenu i flawonoidów, są stosowane w stanach zapalnych, m.in. układu pokarmowego, śluzówki i dziąseł, a także w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów (gośćca). Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodzą dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.


Skład: sok z owoców rokitnika 70%, miód