Syrop z pigwy z nutą mięty 0,5 l
Syrop z pigwy z nutą mięty - tego smaku musisz spróbować.
35zł/szt
Objętość | |
Dostępność | 10 szt |
WŁAŚCIWOŚCI PIGWY (cydonia oblonga):
Pigwa jest jednym z najstarszych owoców uprawianych na świecie.
wg św. Hildegardy z Bingen pigwa jest podstawowym środkiem w leczeniu i profilaktyce chorób reumatycznych, artretyzmu, artrozy i arteriosklerozy.
"Gdy owoc pigwy dojrzeje, nie szkodzi choremu ani zdrowemu, gdy spożywa się go na surowo; gdy zaś go ugotować lub usmażyć, pomaga wielce tak jednemu, jak i drugiemu. Gdy kogo trapią dolegliwości artretyczno-reumatyczne, niechaj je te owoce ? ugotowane lub usmażone ? a usuną z niego substancję artretyczną, tak że nie będzie już zalegać w drogach zmysłowych ani też upośledzać jego stawów. Bo owoc pigwy jest ciepły i suchy, dlatego też daje odpór wszystkiemu, co reumatyczne, a więc chłodne i wilgotne."
Hildegarda
Święta z Bingen zaleca raz w roku przeprowadzać kurację pigwą, która ma zapobiec procesom zniekształcającym stawy.
Pigwe stosuje się profilaktycznie przeciwko chorobom reumatycznym, arteriosklerozie i artrozie. Jest uniwersalnym środkiem na dolegliwości stawowe i nie tylko. Najlepsze formy jej przyjmowania to: syropy, konfitura, dżem, mus lub galaretka.
Owoce pigwy to doskonałe źródło substancji biologicznie czynnych, w tym znaczne źródło makroelementów (żelazo, potas, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan, polifenole, związków flawonoidowe, niemal wszystkie aminokwasy, kwasy organiczne, głównie kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy, cukry, fruktozy, glukozy, sacharozy).
Pigwa to cenne źródło substancji prozdrowotnych o właściwościach przeciwutleniających, antybakteryjnych i antynowotworowych.
W medycynie ludowej pigwę zalecano osobom z nadciśnieniem, chorobami układu pokarmowego oraz problemami skóry.
W medycynie chińskiej pigwa wykorzystywana była przy wrzodziejących i trudno gojących się ranach.
Współczesne badania potwierdzają lecznicze właściwości owoców pigwy.
WŁAŚCIWOŚCI MIĘTY:
Mięta należy do ziół działających wszechstronnie.
Związki czynne zawarte w mięcie pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, żółci i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie pokarmów.
Mięta ma też właściwości usuwające wzdęcia brzucha. Znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.
Związki czynne mięty mają właściwości zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych.
Mięta działa moczopędnie, uspakajająco i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Spożywanie mięty jest polecane po obfitych posiłkach, ponieważ ułatwia ona trawienie i niweluje dyskomfort wywołany przejedzeniem.
Skład: sok z pigwy 70%, cukier 25%, wywar miętowy 5%.
Pigwa jest jednym z najstarszych owoców uprawianych na świecie.
wg św. Hildegardy z Bingen pigwa jest podstawowym środkiem w leczeniu i profilaktyce chorób reumatycznych, artretyzmu, artrozy i arteriosklerozy.
"Gdy owoc pigwy dojrzeje, nie szkodzi choremu ani zdrowemu, gdy spożywa się go na surowo; gdy zaś go ugotować lub usmażyć, pomaga wielce tak jednemu, jak i drugiemu. Gdy kogo trapią dolegliwości artretyczno-reumatyczne, niechaj je te owoce ? ugotowane lub usmażone ? a usuną z niego substancję artretyczną, tak że nie będzie już zalegać w drogach zmysłowych ani też upośledzać jego stawów. Bo owoc pigwy jest ciepły i suchy, dlatego też daje odpór wszystkiemu, co reumatyczne, a więc chłodne i wilgotne."
Hildegarda
Święta z Bingen zaleca raz w roku przeprowadzać kurację pigwą, która ma zapobiec procesom zniekształcającym stawy.
Pigwe stosuje się profilaktycznie przeciwko chorobom reumatycznym, arteriosklerozie i artrozie. Jest uniwersalnym środkiem na dolegliwości stawowe i nie tylko. Najlepsze formy jej przyjmowania to: syropy, konfitura, dżem, mus lub galaretka.
Owoce pigwy to doskonałe źródło substancji biologicznie czynnych, w tym znaczne źródło makroelementów (żelazo, potas, miedź, bor, nikiel, tytan, glin i mangan, polifenole, związków flawonoidowe, niemal wszystkie aminokwasy, kwasy organiczne, głównie kwas jabłkowy, cytrynowy i winowy, cukry, fruktozy, glukozy, sacharozy).
Pigwa to cenne źródło substancji prozdrowotnych o właściwościach przeciwutleniających, antybakteryjnych i antynowotworowych.
W medycynie ludowej pigwę zalecano osobom z nadciśnieniem, chorobami układu pokarmowego oraz problemami skóry.
W medycynie chińskiej pigwa wykorzystywana była przy wrzodziejących i trudno gojących się ranach.
Współczesne badania potwierdzają lecznicze właściwości owoców pigwy.
WŁAŚCIWOŚCI MIĘTY:
Mięta należy do ziół działających wszechstronnie.
Związki czynne zawarte w mięcie pobudzają wytwarzanie soków trawiennych, żółci i soku żołądkowego, co ułatwia trawienie pokarmów.
Mięta ma też właściwości usuwające wzdęcia brzucha. Znosi nadmierne skurcze mięśni gładkich przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.
Związki czynne mięty mają właściwości zabijania bakterii w przewodzie pokarmowym i drogach żółciowych.
Mięta działa moczopędnie, uspakajająco i nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Spożywanie mięty jest polecane po obfitych posiłkach, ponieważ ułatwia ona trawienie i niweluje dyskomfort wywołany przejedzeniem.
Skład: sok z pigwy 70%, cukier 25%, wywar miętowy 5%.